Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu

Jó memória, optimális figyelmi szint, a kognitív funkciók hatékonysága, aktív mentális és fizikai munkavégző képesség - a normális életvitel alapvető feltételei. Egyes élelmiszerekről kimutatták, hogy hatékonyak lehetnek agyműködésünkre.

7 táplálék a szellemi fittségért

 

Korunk velejárói a stressz, mentális túlterheltség,  rendszeres „brainstorming” és információs támadások. Nem meglepő, hogy olyan betegségek, mint az agyvérzés és szívroham egyre fiatalabb korban jelentkeznek. Az agyunkra vigyáznunk kell, hiszen ez a szervünk képes biztosítani azokat az alapfeltételeket, melyek a normális emberi életvitelhez szükségesek: jó memória, optimális figyelmi szint, a kognitív funkciók hatékonysága, valamint aktív mentális és fizikai munkavégző képesség. E tekintetben nem győzzük hangsúlyozni a kiegyensúlyozott életmód, a napirend, a megfelelő pihenés jelentőségét,  de szellemi kapacitásunk és agyunk egészségének erősítéséért a megfelelő táplálkozással is tehetünk. Egyes élelmiszerek tartalmaznak olyan anyagokat, amelyekről kimutatták, hogy jótékony hatással vannak agyműködésünkre, sőt hatékonyak lehetnek a stroke megelőzésében. Iktassuk be ezeket a táplálkozásunkba! Fogyasztásukért agyunk is minden bizonnyal hálás lesz!

1. Paradicsom - tartalmaz egy likopin nevű antioxidánst, mely képes semlegesíteni a szabad gyököket ezáltal egyrészt hozzájárul a szervezet védelméhez a rákos megbetegedésekkel szemben, másrészt segít megelőzni a stroke-ot is. Ha a szervezetben több likopin van, drasztikusan csökken a stroke kialakulásának esélye.

2. Csokoládé - ​​a kakaóbabban található flavonoidok hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez.

3. Teljes kiőrlésű gabonafélék - az agynak megfelelő mennyiségű glükózra van szüksége az optimális működéshez. A gabona glükózt és rostokat is tartalmaz, amelyek szabályozzák a vér glükózszintjét. Gyógynövényekkel is támogathatjuk az optimális glükóz anyagcserét. Bővebben itt:

4. D-vitamin források: tejtermékek, tojás sárgája, halmáj, halolajak. A D-vitamint szervezetünk alap esetben maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt, napi 15-30 percet töltenek a szabadban, lehetőleg napon. Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak D-vitamint, de meg kell jegyeznünk, hogy kizárólag táplálék útján nem lehet a megfelelő mennyiségű D-vitamint bejuttatni a szervezetbe. Étrend-kiegészítőkkel segíthetjük az optimális D-vitamin szint fenntartását, kiváltképp az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A napi D-vitamin-bevitelre vonatkozó hazai ajánlás csecsemők számára: 400-1000 NE,  gyermekek számára: 600-1000 NE, felnőttek számára: 1500-2000 NE (NE=Nemzetközi Egység).

5. A bab, a lencse, burgonya, a dió és a zöld zöldségek gazdagok magnéziumban. Ezt az elemet szervezetünk nem tudja előállítani, így kívülről kell a megfelelő mennyiséget bejuttatni a táplálékkal, vagy szükség esetén étrend-kiegészítőkkel. A magnézium alapvető fontosságú a szervezet működéséhez: részt vesz a fehérjék képzésében, szabályozza a vércukrot és a vérnyomást. A hosszú távú magnéziumhiány a stroke kialakulásának veszélye mellett magas vérnyomást, érelmeszesedést, cukorbetegséget, szívproblémákat, depressziót, fejfájást, szédülést, koncentráció-, és viselkedészavarokat is okozhat.

6. A heti étrendben szereplő halak szintén csökkentik a stroke valószínűségét. Az Omega-3 zsírsavak jó kondícióban tartják az agyat és lassíthatják annak öregedését. Gyermekek esetében is ajánlott a megfelelő Omega-3 bevitel a szellemi tevékenységek támogatására.

7. Természetes készítményekkel is sokat tehetünk agyunk egészségéért. A Calendula Pharma fitolabor BraintonIQ elnevezésű gyógynövény komplexumának célja az agy vérkeringésének aktiválása, a sejtek anyagcseréjének felgyorsítása. A készítmény ősi ayurvedikus receptek alapján készült az európai ember szervezetére adaptálva és 12 különleges gyógynövényt tartalmaz. Összetevői: ázsiai centella vagy gotu kola, kislevelű bacopa, cseregalagonya, ginkgo biloba, rózsarhodiola, guarana, ginzeng, indiai nárdusz, szíriai palka, gyömbér, fekete bors, pippali. Ez a kapszulában lévő „tonik” növeli a stressz-ellenállást, elősegíti a mentális tisztaság megőrzését, segíti a nagy mennyiségű információ asszimilációját, javítja a memóriát. A gyógynövény kombináció egyik fő komponense az ajurvédikus brahmi növény, a Centella asiatica. Tudjon meg többet a készítményről itt! A készítményt iskolások és hallgatók is használhatják a vizsgák ideje alatt. A fitoformulát eredetileg erre a célra hozták létre.

Search