Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu

A nátha, orrdugulás, köhögés, torokfájás kellemetlen panaszok, melyek akár el is húzódhatnak, ezáltal meg tudják nehezíteni mindennapjainkat. De segítségül hívhatjuk a természet erejét a tünetek enyhítésében.

A természet erejével a nátha ellen


A megfázás, vagy nátha éven át minden korosztályban előforduló felsőléguti betegség, mely elsősorban az orr és a torok nyálkahártyáját érinti, de a tüdőt is megtámadhatja. A tüneteket kísérheti izomfájdalom, fáradtságérzet, fejfájás, láz és étvágytalanság is.

A náthát legtöbb esetben vírusok okozzák (pl. az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus, vagy az RSV), és néha bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja. A kórokozók cseppfertőzéssel terjednek: beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján kerülnek a levegőbe, de testi érintkezéssel, és használati tárgyainkon megtelepedve is továbbadhatók. 

A legyengült szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok, tehát stressz, vitaminhiány, vagy áthűlés esetén könnyebben fertőződünk meg. A nátha, orrdugulás, köhögés, torokfájás kellemetlen panaszok, és többnyire komplikációk nélkül zajlanak le, de akár el is húzódhatnak, ezáltal meg tudják nehezíteni mindennapjainkat, vagy akár éjszakáinkat.

A meghűlés megelőzésének hatékony módja egyrészt az, ha megakadályozzuk a vírus terjedését. Tehát a szellőztetés, fertőzött közegben az arcmaszk használata, és a rendszeres alapos kézmosás segíthet a vírusok terjedésének visszaszorításában. Másrészt sokat tehetünk magunkért, ha ellenállóképességünk stabil, ha nem hagyjuk immunrendszerünket legyengülni.

A már kialakult megbetegedés lefolyását, és a kellemetlen tüneteket népgyógyászati tapasztalatok alaján lehet gyógynövényekkel enyhíteni. Nézzük, melyek azok a hazánkban is ismert növények, melyek segíthetnek megfázás esetén!

Keskenylevelú kakukkfű (Thymus serpyllum): nyákoldó, köptető, fertőtlenítő, antimikrobiális hatású gyógynövény. Hazánkban is honos. Gyógyteát a virágzáskor szedett és szárított hajtásokból készíthetünk.
Örménygyökér (Inula helenium): antibakteriális, gyulladásgátló, köhögéscsillapítő hatású növény. Európában és Ázsiában is honos. Gyógyászati célokra a növény gyökere használatos, mely elsősorban légzőszervi problémák esetén hatásos, de a köhögést is csillapítja.
Erdeifenyő (Pinus silvestris): Hazánkban a legelterjedtebb fenyőfajta. A tűleveleiből kivont illóolaj antiszeptikus, baktériumölő hatású; különösen jótékony hatással van a légutakra.
Borsmenta (Mentha Piperita): hatóanyagát virágzás előtt gyűjtött, szárított lomblevelei  adják. Görcsoldó, nyugtató, összehúzó hatású, ezért emésztési problémák esetén is ajánlják. Illóolaját inhalációs célokra is használják orrnyálkahártya-gyulladás, légcsőhurut esetén.
Citromfű (Melissa officinalis): vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, görcsoldó hatású, segíti a pihenést, a nyugodt alvást.
Kerti izsóp (Hyssopus officinalis): A leveleiből és virágaiból készült teája gyulladáscsökkentő hatású, a tüdő, az orrüreg és a torok gyulladásos megbetegedéseiben alkalmazzák.
Szerecsendió (Myristica fragrans): illóolajainak köszönheti népszerűségét a gasztronómiában, csakúgy mint a természetes gyógymódok terén. Kis adagban fejfájás esetén használható.
Szegfűszeg (Syzygium aromaticum): A bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt olajat a gyógyászatban alkalmazzák. Caryophylli floris aetheroleum néven a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként szerepel.
Ceyloni fahéjfa (Cinnamomum zeylanicum): a fa kérge többek között illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát tartalmaz. Népgyógyászati tapasztalatok alapján hurutok ellen hatásos.

A fent felsorolt gyógynövényeket tartalmazó 100% természetes COLD FORTE kapszula a megfázás tüneteinek enyhítésére egységes mechanizmusban egyesíti e gyógynövények hatásait.
Egyik fő összetevője, az örménygyökér gyökerei köptető és baktériumölő hatással rendelkeznek. A fenyőtűk, a borsmentafű, a szerecsendió termése, a kerti izsóp, a szegfűszeg nagy mennyiségű illóolajat tartalmazva (a felső légutak fertőtlenítéséhez) antiszeptikus, antivirális hatással rendelkeznek, s a szerecsendió termése révén hozzájárulnak a nyálka szétoszlatásához és annak a szervezetből való eltávolításához. A keskenylevelű kakukkfű elősegíti a hörgők kiválasztási funkcióját és a torokváladék gyorsabb eltávolítását, ezen kívül fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik. A szegfűszeg erősíti az immunitást és a fahéjjal együtt stimulálja és normalizálja a szervezet enzimatikus funkcióit.

Search