Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu

Érelmeszesedés: hogy lehet elkerülni a tragédiát?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek képviselik a legfőbb halálozási okot, s ezek mindegyike az érelmeszesedésre (atherosclerosis) vezethető vissza. De mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Kevesen tudják, de az érelmeszesedés oka az immunrendszer által az antigénekre (idegen anyagokra) reagálva előállított antitestek csökkenése vagy hiánya. A betegség az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL-koleszterin) felhalmozódásával kezdődik, és ez hozzájárul az olyan toxikus hatású anyagok képződéséhez, amelyek gyulladást, plakképződést, fibrózist okozhatnak. A kialakuláshoz hozzájáruló tényezőket jól ismerjük: stressz, dohányzás, egészségtelen táplálkozás. 

A megelőzésben, az érelmeszesedéssel szembeni védelemben a nyugati orvoslás módszereit jól kiegészítik az ajurvédikus eljárások. Az első számú kiváltó ok, a stressz mérséklése érdekében a Calendula klinikán a pancsakarma, valamint a kísérő keleti és nyugati terápiák ötvözésével kiegyensúlyozzuk az idegrendszert és normalizáljuk az anyagcserét a sejtmembránokban. A pancsakarma az egyetlen hatékony módszer a test méregtelenítésére, megtisztítására. A kúra akkor hatékony, ha rendszeresen, évente legalább egyszer, de inkább kétszer részt veszünk rajta. A kezelés után az aterogén index (a káros és a hasznos koleszterin hányadosa) normalizálódik, vagy megközelíti a normális értéket. 

Otthonunkban, munkahelyünkön, mindennapi életünk során újra stresszes környezetbe kerülünk, így kulcsfontosságú a lelki egyensúly, a belső harmónia megteremtése. A negatív hatások ellensúlyozásában fontos szerepet játszanak a gyógynövények is: a macskagyökér, a gyöngyajak, a citromfű, a rauvolfia, a golgotavirág helyreállítják és erősítik az idegrendszert, miközben nem okoznak függőséget. A Calendula PharmaBeOpimist  nevű készítménye egy különleges fitokomplexum a stressz, a krónikus fáradtság, kimerültség és a depresszió tüneteinek enyhítésére. Javítja a keringést, erősíti az érfalakat. Elősegíti szervezetünk energiatartalékainak regenerálódását, mérsékli a fáradtságot, javítja a közérzetünket, növeli a mentális teljesítményt és erősíti az immunrendszert.

Azzal is sokat tehetünk a stressz ellen, ha a természettel összhangban alakítjuk ki biológiai ritmusunkat. Este 10 órakor lefeküdni, reggel korán kelni, este 6-7 óra után nem étkezni, hogy ne terheljük a szervezetünket… ezeket a tippeket jól ismerjük. De már olyan egyszerű apróságok is hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez, ha például a reggeli órákban, 10 óráig bezárólag ütemezzük a kreativitást igénylő tevékenységet vagy a nehéz, kompromisszumot igénylő tárgyalásokat. Ugyanis ilyenkor (a Kapha-időszakban) az idegrendszer működése kiegyensúlyozott, és jobb eredményeket érhetünk el. Mindezzel pedig hozzájárulunk egy sikeresebb naphoz, és ezáltal egy nyugodtabb, stresszmentesebb életritmus kialakításához, mely jótékony hatással van egészségünkre.

Search