Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menu

Triphala: a három egzotikus gyümölcsből álló gyógykészítmény
 

A tradicionális indiai orvoslás, az ayurveda szerint az egészségünk és az élethosszunk az emésztésünktől és az anyagcserénktől függ, azaz attól, hogyan szívja fel a szervezetünk a tápanyagokat és hogyan szabadul meg a salakanyagoktól. Ezen folyamatok helyreállítására a Triphala fitokészítmény szolgál, mely három gyümölcs keveréke: az amla, más szóval indiai egres (Amalaki, Phyllanthus emblica), a bibhitaki (Bibhitaki, Terminalia belerica) és haritaki (Haritaki, Terminalia chebula). A Triphalát az ó-indiai orvosi szövegekben hashajtó hatású terápiás készítmény írják le. Ideálisan kiegyensúlyozott a dósára (testtípusok) gyakorolt hatása szempontjából: az amla jótékony hatással van a Pittára, a bibhitaki a Kaphára, a haritaki pedig a Vatára. A Triphala összetevőinek mindegyike számos értékes tulajdonsággal rendelkezik.

AMLA

A szankszrit "amalaki" szó magyar fordításban – “ápolónőt” jelent. A fa minden része gyógyító hatású – a gyümölcse, a kérge, a gyökere, a virága, a levele és a magva is. Az amla gyümölcs kimagaslóan gazdag természetes C-vitaminban. Sok fehérjét és 160-szor több aszkorbinsavat tartalmaz, mint az alma. Az amla a hat lehetséges íz közül ötöt tartalmaz, mely a kiegyensúlyozott étrendünkhöz és az egészségünk fenntartásához szükséges. A fitokészítményben lévő amla erősíti az immunitásunkat, serkenti a vérkeringésünket és az emésztési tüzünket.

BIBHITAKI

A bibhitaki jelentése „félelmetes”. Úgy tartják, hogy ennek a növénynek a gyógyerejétől a betegségek azonnal megadják magukat. Az ayurvédikus gyógyszerészet a fa minden részét használja, de leggyakrabban a gyümölcsét és a kérgét. A Bibhitaki 3-féle ízzel rendelkezik, kifejezett antioxidáns és fiatalító hatású. Eltávolítja a felesleges nyálkát a hörgőkből, kiküszöböli a pangást az epevezetékekben és a kismedence szerveiben, megtisztítja a beleket és a szervezet egészét a salakanyagoktól és a toxinoktól.

HARITAKI

A Haritaki „egy olyan növény, mely ellopja a betegséget”. Tápérték szempontjából az anyatejhez szokták haosnlítani. Gyógyító tulajdonsága az agy és az idegszövet táplálása formájában jelentkezik, ezáltal támogatja az agyműködést, növeli az intelligenciát. A Haritaki tisztítja a sejtmembránokat, szabályozza a vastagbél működését, normalizálja az emésztést. Különlegessége érzékszerveinkre gyakorolt jótékony hatásában is megnyilvánul: javítja a hangot és a látást.

A Triphala készítményben a gyümölcsök aránya 1: 1: 1. Személyre szabott ayurvédikus kezelés esetén azonban lehetőség van a készítményben az alkotóelemek arányát változtatni a kezelt személy testtípusától, alkatától függően: például Vata típus esetén az amalaki, a bibhitaka és a haritaki részaránya 2: 1: 3, Pitta esetében - 3: 1: 2, Kapha esetében pedig - 1: 3: 2. A siófoki CALENDULA klinikán a páciensek személyre szabott kezeléseket kapnak, melyhez saját gyógynövénylaborunkban személyre szabottan készítjük el az alkalmazott készítményeket.
Az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása mellett a Triphala, a három értékes komponensének köszönhetően jótékony hatást gyakorol a májra, a bőrre és a látásra. A magas olein és linol zsírsavak koncentrációja elsősorban a szív- és érrendszeri rendellenességek és a magas vérnyomás kezelése esetén hatékony. Magas C-vitamin tartalma miatt ez a gyógyszer kiváló gyulladásgátló hatású. Hatékonyságát az ízületi gyulladások, ideértve a rheumatoid arthritis kezelésében is bebizonyították. A készítmény kiváló segítség az alakformálásban, fogyókúra esetén, mivel támogatja a tápanyagok felszívódását, és fogyasztása során kevésbé nyugtalanító az éhségérzet.

A Triphala a veszélytelen növényi készítmények köréhez tartozik. Ennek ellenére vannak ellenjavallatai: fogyasztása terhesség és a szoptatás alatt nem ajánlott.


A Calendula Pharma fitolaboratóriumában előállított, klasszikus Triphala készítményt biológiailag aktív étrend-kiegészítőként engedélyeztettük. A termék az egészségre gyakorolt számos előnyös hatása mellett élelmiszerbiztonsági szempontból is mindenben megfelel az előírásoknak. Amennyiben az emésztés helyreállítására és a belek szelíd tisztítására szolgáló készítményt keres, a minden testtípusra univerzálisan kiegyensúlyozott Triphala ideális megoldást jelent.

Megrendelhető fitolaboratóriumunk webáruházában.
Ha komolyabb vagy összetettebb problémája van és szeretne konzultálni orvosunkkal, akkor erre van lehetőség online konzultáció során (bejelentkezés ezen az oldalon, vagy telefonon a +3684 330 754-es számon), vagy magánrendelés formájában személyesen Siófokon (bejelentkezés +3684 330-754), vagy Budapesten (+36 1 274-7326).

Search